Laulajan taipaleeni taustat

Ota yhteyttä!

Jo lapsuudesta opittu tapa harrastaa liikuntaa ja myöhemmin mukaan tullut kilpaurheilu − kestävyysjuoksu, hiihto ja suunnistus, myöhemmässä vaiheessa judo − ovat antaneet vahvan pohjan terveydelle. Hyvin monet tutkimukset nimittäin osoittavat, että alle 30-vuotiaana harrastettu aktiivinen ulkoliikunta vahvistaa elimistöä ja erityisesti luustoa koko loppuiän. Tietenkin siitä on seurannut se, että elämästä on tullut terveellistä.

Kilpaurheilu johdatti sittemmin opiskelemaan liikunnalliseen ammattiin liikunnanohjaajaksi. Oppimisen yhteydessä sain valtavan annoksen asioita, joita on ollut hyvä jakaa kaikkien hyväksi työskennellessäni kunnallisella alalla eri tehtävissä: nuoriso-, liikunta- ja raittiussektoreilla eri puolilla Suomea, esimerkiksi Ylämaalla, Isossakyrössä, Kaavilla ja Juuassa.

Raittiit elämäntavat ovat olleet myös johtolankanani koko iän. Lapsuudesta saadut kokemukset ovat kantaneet jo yli 70 vuotta. Sairaskertomukseni on nimittäin aika lyhyesti käyty läpi: sikotauti 9-vuotiaana, aasialainen flunssa kolmen päivän ajan 10-vuotiaana ja angiina 12-vuotiaana. Sen jälkeen en ole saanut minkäänlaisia kulkutauteja, aivan yksittäistä nuhaa tai yskää lukuun ottamatta.

Myöhemmässä vaiheessa olen päässyt perehtymään kansainväliseen ravintotieteeseen, ja sen avulla olen pysynyt myös terveempänä kuin ilman tietoa tai huipputuotteita (NeoLife). En ole koskaan halunnut jättää mitään sen varaan, että tuurilla selviäisi elämästä.

Terveys on niin tärkeä asia, että sen hyväksi on tehtävä kaikki, mikä on mahdollista. Elämä ja terveys eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Kaikki edellä mainittu on antanut minulle mahdollisuuden jatkaa laulajan uraa terveenä ja väsymättä. Laulaminen 40 vuoden ajan eri puolilla Suomea ja Pohjoismaita ei olisi ollut mahdollista ilman vahvaa terveyttä ja peruskuntoa.

Liikunnalliset valmiudet

Liikunnanohjaajan koulutukseni ja työhistoriani sattuivat mielestäni parhaaseen mahdolliseen ajanjaksoon. 1970-luvun alussa liikuntalaki astui voimaan, ja Suomeen alettiin rakentaa nykyisten liikuntapaikkojen verkostoa kaikkialle. Oli ilo saada olla siinä kehityksessä mukana antamassa oma pieni panoksensa.

Kunnallisten liikuntapaikkojen kehittämisen lisäksi tehtäviini liitettiin maastoliikuntapaikkojen suunnittelu ja kunnossapito sekä moottorikelkkareitistöjen suunnittelu ja maanomistajasopimusten teko. Moottorikelkkareitistöjä syntyikin niin Kaaville kuin Juukaankin: lähes 200 km reitistöjä Kolin aluetta myöten. Lisäksi syntyi Kaavilla valaistu latu, Juuassa kirkonkylän valaistu kuntorata ja Kopravaara–Kolissa olin mukana valaistun ladun suunnittelussa maanomistajasopimuksineen. Kaavilla sijaitsevan Maarianvaaran laskettelukeskuksen alkuun saattaminen ja aikaansaaminen ovat todellisia merkkipaaluja liikunnanohjaajan tehtävissä. Sellaisia kohteita harvoin sattuu kaikkien kohdalle.


Yhtä lailla Vaikkojoen vesiretkeilyreitin suunnitteluun ja kehittämiseen mukaan pääsy 1970-luvulla avarsi maailmankuvaani merkittävästi. Luontoliikunta on aina merkinnyt itselleni valtavasti. Sieltä olen saanut voimaa elämiseen. Samoin Lapin ja muiden vaellusreissujen suunnittelu ja toteuttaminen ovat olleet merkittävä henkireikä. Näistä kokemuksista saan vieläkin ammennettua voimaa elämiseen sekä erityisesti Pohjois-Suomeen ja Jäämeren rannalle Pohjois-Norjaan suuntautuville, muutamia viikkoja kestäville laulukierroksilleni.

Elämä on kokonaisuus

Elämä sisältää omalla kohdallani paljon sellaisia yksittäisiä asioita, joista on varmasti hyötyä myös kaikille ihmisille, joita kohtaan matkoillani. Myös kaikille heille, jotka ovat kiinnostuneita omasta terveydestään, liikunnan harrastamisesta, kestävyysurheiluvalmennuksesta, henkisestä valmennuksesta, rentoutumisesta, maastoliikuntapaikkojen suunnittelusta tai viimeisimmäksi laulamisen rentouttavasta vaikutuksesta joko yhdessä tai yksin. Hyötyliikuntaa − lumenluontia, ruohonleikkuuta, polttopuiden tekoa tai marjastusta − ei missään nimessä kannata jättää pois.


Oma rentoutumismuotoni on kaikkien edellä mainittujen lisäksi kirjoittaminen. Olen vanhan kansan riimirunojen ystävä. Tosin joskus iskee nykyaikainen into kirjoittaa runoja ilman riimejä. Oman elämäni olen myös kirjoittanut talteen lähes kokonaan: lapsuus, nuoruus, armeija-aika, kunnallinen elämä sekä muutama muu elämän aihepiiriä sivuava teema. Satoja sivuja ja muutama tuhat runoa, joista tallessa ovat lähes kaikki. Olen lisäksi saanut olla mukana laatimassa kahta antologiaa Juuassa ja Nilsiässä ammattitaitoisten vetäjien johdolla.

Television katselusta olen luopunut kokonaan, radiota kuuntelen joskus, mutta netistä tulevat uutiset ja sanomalehtien kautta kerrotut tapahtumat pitävät elämäni ajan tasalla. Aika riittää sopivasti omiin tekemisiin.